I Vaksala socken, nära Uppsala, lever i början av 1700-talet två bönder med förnamnet Thomas. Den ene - Thomas Hansson i Vittulsänge - har sonen Erik, döpt 1706 och den andre - Thomas Persson i Åby - har dottern Beata, döpt 1714. Dessa två ungdomar, Erik och Beata, gifter sig 1733 och får sex barn; Brita, Anders, Catharina, Beata, Erik och Thomas.
Deras son Anders gifter sig med Stina Mattsdotter och de bosätter sig i Kyrsta, Ärentuna socken norr om Uppsala, i det äktenskapet föds tre barn; Erik (död vid tidiga ålder), Beata och Erik. Med denne Erik född 1786, som tar sig namnet Liljefors, börjar vår släkts historia.
Erik och systern Beatas föräldrar, Anders och Stina Ersson, var bönder i Kyrsta, Ärentuna socken i Uppland, och barnen fick som efternamn faderns namn med tillägget -son, d.v.s. Andersson.
I början av 1800-talet hade Erik bytt namn till Liljefors, sannolikt efter en orgelbyggare Zacharias Lilljeforss som han träffade när denne byggde om orgeln i Ärentuna kyrka. Lagstiftningen skyddade på den tiden endast adliga namn.
Rolf Starbäck (1903-1980) var en hängiven släktforskare som i sina arkivstudier även kom att intressera sig för släkten Liljefors. Detta föll sig naturligt eftersom han var gift med Sigrid Roth som var brorsdotter till Frithiof Liljefors hustru Anna Maria. Släkthistorien, som den föreligger här, går fram till ca 1900, och är en direkt avskrift med bibehållen stavning.
© liljeforsforening.se